loading
Česta pitanja

Što je Hrvatski arhiv weba?

Sustav za prikupljanje i pohranu obveznog primjerka publikacija objavljenih na webu. Postavljen je u rujnu 2004. godine.

Koje su postavke robota-pobirača?

Domenska i tematska harvestiranja weba provodimo pomoću robota koji dolazi s IP adrese 161.53.3.11 i predstavlja se kao Mozilla/5.0 (compatible; heritrix/1.14.4; +http://haw.nsk.hr/faq) Selektivna harvestiranja weba provodimo pomoću robota koji dolazi s IP adrese 161.53.3.4 i predstavlja se kao Mozilla/5.0 (compatible; SrceDAMP/4.2.2; +http://haw.nsk.hr/faq) Kod domenskih i tematskih harvestiranja robot pobire sve sadržaje za koje je dozvoljeno pobiranje bilo kojem robotu tj. ne pobire sadržaje za koje u robots.txt postoji zabrana pobiranja za sve robote. Iznimka od tog pravila su umetnuti (embedded) resursi koji se uvijek pobiru.
Kod selektivnih harvestiranja robot ignorira robots.txt datoteke.
Molimo da dozvolite pristup navedenim robotima.

Što kada robot narušava stabilnost mog web-poslužitelja?

Ako bilo koji robot Hrvatskog arhiva weba narušava stabilnost vašeg poslužitelja ili primijetite neočekivane aktivnosti, molimo da nam to javite na adresu damp@srce.hr zajedno s podacima: vrijeme posjete robota, naziv robota i što detaljniji opis problema.

Što sadrži Hrvatski arhiv weba?

Zbirku odabranih sadržaja s weba (web-sjedišta) ustanova, udruga, klubova, događaja, znanstvenih projekata, tijela javne uprave, e-zine, e-novine, portale, časopise, knjige, članke.

Čega nema u Hrvatskom arhivu weba?

Sadržaja objavljenih na internetu prije 2004. godine, stranica isključivo reklamnog karaktera, stranica tvrtki i poslovnih poduzeća, radnih verzija publikacija, građe koja se distribuira isključivo putem elektroničke pošte, osobnih stranice, računalnih igara, građe za čiji je pristup potrebna registracija, publikacija ili dijelova publikacija koje zbog načina izrade tj. formata u kojem je objavljena nije moguće arhivirati, digitalizirane građe koja je dio digitalnih zbirki drugih ustanova niti drugih arhiva weba.

Kako mogu pronaći neki naslov u Hrvatskom arhivu weba?

Arhivirane publikacije dostupne su na http://haw.nsk.hr/ i mogu se tražiti preko naslova, URL-a, ključnih riječi i predmetnih područja. Svaka je publikacija opisana u katalogu NSK i dostupna putem WebPAC-a Nacionalne i sveučilišne knjižnice (http://katalog.nsk.hr/ ).

Moja publikacija nije javno dostupna, kako može biti arhivirana?

Potrebno je ispuniti Obrazac za prijavu mrežnih publikacija; arhiviranje i uvjeti pristupa bit će dogovoreni sa svakim nakladnikom pojedinačno.

Koliko se često arhivira moja publikacija?

Hrvatski arhiv weba određuje učestalost arhiviranja prema značaju publikacije za širu korisničku zajednicu i važnosti promjena građe u sadržajnom i tehničkom smislu. Jako velike datoteke (preko 500 MB) pobiru se manjom učestalošću.

Hoće li korisnike zbunjivati postojanje arhivirane kopije i izvornika na internetu?

Na vrhu svakog arhiviranog primjerka stoji tekst koji upozorava da se radi o arhiviranoj kopiji. Arhivirani je primjerak na internetskoj adresi koja počinje s http://haw.nsk.hr/arhiva.

Kako Google pretražuje arhivirane publikacije?

Internetski pretraživači indeksiraju osnovnu stranicu Hrvatskog arhiva weba, ali ne i arhivirane kopije publikacija.

Kako mogu obavijestiti NSK o postojanju moje publikacije na internetu?

Nakladnici mrežnih publikacija putem Obrasca za prijavu mrežnih publikacija obavještavaju Knjižnicu o postojanju svoje publikacije na internetu. Time izvršavaju svoju obvezu dostave obveznog primjerka i omogućuju njegovu obradu i arhiviranje.

Može li publikacija na internetu dobiti ISSN ili ISBN?

Za dodjelu identifikatora ISSN, ISBN ili ISMN potrebno je uputiti zahtjev nadležnim Uredima za Hrvatsku.

Koje podatke obavezno moram staviti na svoju publikaciju na webu i gdje?

Na naslovnici ili u impresumu treba navesti naslov, autora ili urednika, naziv i sjedište nakladnika, datum objavljivanja na webu. Opširnije u dokumentu Preporuke za izradu mrežnih publikacija.

Zašto moja publikacija u arhivu nije identična izvorniku na webu?

Poberivost izravno ovisi o načinu na koji se rabe pojedine tehnologije prilikom izrade web sjedišta. Pridržavajući se Preporuka za izradu mrežnih publikacija koje su u potpunosti sukladne s preporukama W3C organizacije, osigurat će se puna poberivost odnosno mogućnost automatske izrade arhivske kopije jednake originalu.

Kako mogu dobiti CIP za svoju publikaciju na webu?

Da bi bila katalogizirana i arhivirana, publikacija već mora biti objavljena na internetu. Za mrežnu se građu CIPne izrađuje - izrađuje se odmah puni kataložni opis.

Objavljujem e-knjige, kako ih mogu arhivirati?

E-knjige objavljene na platformama Planet9, TookBook i sl. i za pristup zahtijevaju registraciju, ne katalogiziraju se jer ih se za sada zbog tehničkih razloga ne može arhivirati. Sustav za prihvat, obradu i pristup e-knjigama je u izradi.