Međunarodna konferencija o arhiviranju weba održana u Zagrebu

13.09.2019. 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) je u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC) organizirala Godišnju skupštinu IIPC-a i Međunarodnu konferenciju o arhiviranju weba. Godišnja skupština održana je 5. lipnja 2019. godine, a Konferencija na temu Web archiving community: maturing practice together 6. i 7. lipnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb.

Hrvatska je imala čast ugostiti stručnjake s područja arhiviranja weba u godini kada Hrvatski arhiv weba (HAW) slavi 15 godina rada. Više o glavnim fazama razvoja i planovima za budućnost pročitajte u kratkom tekstu na web-stranicama Konferencije. Hrvatska je sa svojim HAW-om članica IIPC-a od 2008. godine.

NSK još od 1998. godine katalogizira mrežne publikacije, međutim bez mogućnosti arhiviranja. 2004. godine u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce), NSK uspostavlja HAW te aktivno prikuplja, katalogizira, pohranjuje i osigurava pristup obveznom primjerku publikacija objavljenih na webu kao dijela hrvatske kulturne baštine. Taj proces ima uporište u Zakonu o knjižnicama iz 1997. godine, a novi Zakon iz veljače 2019. godine dodatno ističe važnost prikupljanja obveznog primjerka mrežnih publikacija u Hrvatskoj. Uz selektivno arhiviranje, od 2011. godine HAW jednom godišnje pobire aktivna web-sjedišta na nacionalnoj internetskoj domeni .hr te povremeno arhivira odabrane sadržaje koji se odnose na aktualne teme ili događaje od nacionalnog značaja – tematska harvestiranja. Tehnički dio HAW-a se temelji na programskoj podršci otvorenog koda čiji je dobar dio zamišljen i u potpunosti realiziran u Srcu. HAW danas obuhvaća više od 50 TB podataka udomljenih na računalnoj opremi Srca, a timovi NSK i Srca i dalje rade na njegovom unapređenju. Web-sjedišta, digitalne knjige i časopisi arhivirani u HAW-u u slobodnom su pristupu te im se može pristupiti putem web-stranica HAW-a.

Na Godišnjoj su skupštini članovi IIPC-a razmijenili iskustva i nove prakse u arhiviranju weba, i to načinima prikupljanja, obrade, čuvanja i korištenja te vrste građe u nacionalnim knjižnicama te drugim kulturnim i znanstvenim ustanovama, o novitetima u razvoju pomagala, problematici prikupljanja obveznoga primjerka online građe, novostima u pohranjivanju društvenih mreža i dr. Govorilo se i o poboljšanju izradbe pomagala za pretraživanje kako bi se povećalo korištenje toga dijela pohranjene kulturne i znanstvene baštine radi znanstvenih i društvenih istraživanja, kao i načinima približavanja pohranjenoga sadržaja korisnicima i široj javnosti.

Konferenciju je otvorila ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić, nakon čega su u programu Konferencije sa svojim izlaganjima sudjelovali pozvani predavači. Direktor Europeane (Europske digitalne platforme za kulturnu baštinu), Harry Verwayen, govorio je o budućnosti koja očekuje kulturu, ustanove i ljude koji se njome bave. Viša predavačica i jedna od utemeljiteljica Digitalnog laboratorija na Otvorenome sveučilištu u Izraelu, dr. sc. Anat Ben-David, u svom je pozvanom izlaganju predstavila izazove u istraživanju i korištenju web arhiva. Snimke predavanja nalaze se na YouTube kanalu IIPC-a.

Na Konferenciji je sudjelovalo više od 140 stručnjaka s područja informacijskih tehnologija, informacijskih znanosti, knjižničara, arhivista, istraživača u području arhiviranja weba te predstavnika privatnih tvrtki iz 41 zemlje svijeta. U sklopu programa, koji se sastojao od 6 panela, 4 radionice, čak 37 izlaganja i 5 posterskih izlaganja, sudionici Konferencije dobili su uvid u najnovija svjetska dostignuća u razvoju metoda, pomagala, tehnologija i standarda pohrane web sadržaja. Također, imali su priliku razmijeniti dragocjena iskustva koja im mogu pomoći oko daljnjega razvoja i primjene arhiviranog sadržaja.

Osim velike suradnje s IIPC-om u organizaciji Generalne skupštine i Konferencije, Hrvatska se na Konferenciji predstavila s nekoliko radova. Karolina Holub, knjižničarska savjetnica u Zavodu za knjižničarstvo NSK, i dr. sc. Dunja Majstorović, profesorica na Fakultetu političnih znanosti, predstavile su istraživanje o znanju, navikama i mogućnostima korištenja web arhiva u hrvatskoj akademskoj zajednici. U sklopu panela o arhiviranju web sadržaja u Jugoistočnoj Europi, Inge Rudomino, viša knjižničarka na HAW-u, predstavila je upravo 15 godina rada na njemu. Također, zajedno s dr. sc. Radovanom Vranom, izvanrednim profesorom na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istražila je promjene koje su se vremenom dogodile hrvatskim web portalima na temelju arhiviranih primjeraka. O tehničkom razvoju HAW-a, stečenim iskustvima i planovima za budućnost na Konferenciji je govorio Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu u Srcu, dok je Draženko Celjak, voditelj usluge Podatkovne usluge i digitalni repozitoriji u Srcu, bio član programskog odbora Konferencije. Svi sažetci i prezentacije izlaganja dostupni su na web-stranicama Konferencije.

Iduća Godišnja skupština Konzorcija i Međunarodna konferencija o arhiviranju weba održat će se u Nacionalnoj knjižnici i arhivu Quebec u Montrealu, Kanada.

Font Resize
Kontrast