Pogledajte kako je prije 15 godina izgledalo izvještavanje o pandemijama na hrvatskom webu

17.04.2020. 

Jedna od glavnih tema u posljednje vrijeme je informiranje o situaciji u kojoj se nalazimo – na koji način, koliko često i gdje prikupljati relevantne informacije. U istraživanju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koje je provedeno na gotovo 1000 punoljetnih sudionika (i dalje traje drugi krug ispitivanja) gotovo 70% sudionika navodi se da im u borbi protiv pandemije i fizičkom distanciranju pomaže upravo informiranost.

Sada više no ikad primjećujemo važnost informiranja u svakodnevnom životu. Zadnjih tjedana tako smo primijetili dobar odnos Stožera civilne zaštite i medija prilikom konferencija za javnost, kao i trud vlasti za donošenjem pravodobnih i točnih informacija o koronavirusu. Napravljen je i prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa – Andrija, koji brzo i učinkovito velikom broju građana može pružiti aktualne informacije i preporuke.

Twitter profil Vlade RH @koronavirus.hr koji iz sata u sat donosi relevantne informacije o koronavirusu

Kako bismo valjano razumjeli vijesti koje svakodnevno čitamo na internetu, važna je medijska pismenost i kritičko vrednovanje informacija. Medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima. Neke savjete o tome kako koristiti vještine medijske pismenosti u ovoj situaciji, prenosimo s portala Medijska pismenost:

 • Informirajte se izravno iz relevantnih izvora, kao što su web-stranice nacionalne i međunarodne zdravstvene organizacije ili službene web-stranice o koronavirusu Vlade RH (koju svakodnevno arhiviramo za budućnost, pogledajte arhiviranu verziju).
 • Ako na nekoj internetskoj stranici naiđete na tvrdnju koja vam djeluje čudno – provjerite njihove izvore.
 • Budite kritični prema informacijama koje vidite i uvijek provjerite konzistentnost činjenica tražeći iste informacije i u drugim izvorima vijesti.

Za vas smo izdvojili 10 arhiviranih izvora o pandemijama gripe, svinjske gripe, ebole i AIDS-a u Hrvatskoj i svijetu iz Hrvatskog arhiva weba od 2005. do 2016. godine:

 1. SARS (Medincski fakultet u Zagrebu, arhivirano 8.4.2005.)
 2. G8: Africi 60 milijardi dolara protiv AIDS-a (Internet monitor, arhivirano 8.6.2007.)
 3. Pandemija svinjske gripe neizbježna? (Femina, arhivirano 4.5.2009.)
 4. Započela pandemija igara na temu svinjske gripe (Mediaking, arhivirano 5.6.2009.)
 5. Split: Broj zaraženih svinjskom gripom narastao s 184 na 254 slučaja (JutarnjiList, arhivirano 30.10.2009.)
 6. Pandemija gripe je stigla – što činiti? (SvinjskaGripa.com, arhivirano 9.11.2009.)
 7. Pandemija gripe je stigla, što činiti? (Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, arhivirano 22.1.2010.)
 8. Jenjava pandemija svinjske gripe (Zagorje.com, arhivirano 1.11.2013.)
 9. Ebola u domaćim životinjama? (Agroklub, arhivirano 28.08.2014.)
 10. Gdje se u prošlosti skrivala kuga, a gdje je danas? (Znanost.org, arhivirano 11.2.2016.)

Kako bismo trajno zabilježili online sadržaje vezane uz trenutačnu pandemiju podsjećamo vas na našu akciju prikupljanja nacionalnih, regionalnih i lokalnih web-stranica, blogova, članaka i drugog online sadržaja u kojoj možete sudjelovati ispunjavanjem obrasca.

Literatura:

Font Resize
Kontrast