U tijeku je prikupljanje mrežnih sadržaja o snažnom potresu u Petrinji, Sisku, Glini i okolici

13.01.2021. 

Svjedoci smo silne količine mrežnog sadržaja o pandemiji koronavirusa tijekom 2020. godine, a zadnjih nekoliko tjedana i o potresima u okolici Siska, Petrinje i Gline te njihovim posljedicama na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke  županije.

Internet je postao glavno mjesto pronalaženja korisnih informacija, poput uputa kako sudjelovati u prikupljanju novčanih sredstava za pomoć teško pogođenim područjima, ponude smještaja, hrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, ali i prijeko potrebne medicinske i psihološke pomoći.

Objavljene su tematske stranice primjerice Potresinfo te interaktivna karta Potres 2020. Stranice ministarstava, državne i lokalne uprave, zaklada, udruga i građanskih inicijativa ažurirane su važnim sadržajima o potresu. Na hrvatskim lokalnim i regionalnim news portalima pratimo vijesti o stanju na potresom pogođenom području te pomoći koja stiže iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Budući da Hrvatski arhiv weba trajno čuva hrvatsku kulturnu baštinu na webu, pokrenuto je prikupljanje mrežnog sadržaja o potresima na području Sisačko-moslavačke županije. Rezultati harvestiranja bit će dostupni u sklopu tematske zbirke na stranicama Hrvatskog arhiva weba. Do danas je objavljeno 16 tematskih zbirki o aktualnim temama ili događajima od nacionalnog značaja.