Zaštita okoliša

Zbirka okuplja arhivirane sadržaje na temu klimatskih promjena, energetske učinkovitosti, gospodarenja otpadom, kontrole industrijskog onečišćenja, zaštite voda, recikliranja i slično.


Zaštita okoliša 2021.

Tematska zbirka "Zaštita okoliša 2021." sadrži velik broj novih stranica koje su u najvećoj mjeri posvećene ekološkim projektima te ukazuje na interes građana Hrvatske za ovu važnu tematiku, ali i za potrebu za raspravom i podizanjem svijesti o očuvanju okoliša. Arhivirani sadržaj se odnosi na širu tematiku zaštite okoliša, uključujući klimatske promjene, energetsku učinkovitost, gospodarenje otpadom, kontrolu industrijskog onečišćenja, zaštitu voda, recikliranje i slično, kao i aktualne programe, projekte, akcije i pokrete iste tematike. Zbirka uključuje hrvatske mrežne stranice tijela javne vlasti, Ministarstava, državnih upravnih organizacija, gospodarstvenih ustanova, kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i športskih ustanova kao i ustanova za zaštitu okoliša, drugih sličnih tijela i udruga na području Republike Hrvatske te news portale.

Izbor mrežnih izvora proveo je Hrvatski arhiv weba i Zbirka službenih publikacija, a 2021. godine u prikupljanju sadržaja priključio se i Europski dokumentacijski centar NSK.

Harvestiranje je provedeno 10. prosinca 2021. godine. Prikupljeno je 345 URL-ova ukupne veličine 178 GB.

Zaštita okoliša 2020.

2020. je godina u kojoj se obilježava 50. godišnjica Dana planeta zemlje. Kako klimatske promjene predstavljaju najveći izazov za budućnost čovječanstva HAW je u suradnji sa Zbirkom službenih publikacija prikupio izbor mrežnih stranica na temu zaštite okoliša. Arhivirani sadržaj se odnosi na širu tematiku zaštite okoliša, uključujući klimatske promjene, energetsku učinkovitost, gospodarenje otpadom, kontrolu industrijskog onečišćenja, zaštitu voda, recikliranje i slično, kao i aktualne programe, projekte, akcije i pokrete iste tematike. Zbirka uključuje hrvatske mrežne stranice tijela javne vlasti, Ministarstava, državnih upravnih organizacija, gospodarstvenih ustanova, kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i športskih ustanova kao i ustanova za zaštitu okoliša, drugih sličnih tijela i udruga na području Republike Hrvatske te news portale.

Harvestiranje je provedeno 29. listopada 2020. godine. Prikupljeno je 148 URL-ova ukupne veličine 228 GB.